Juoksutekniikan videokuvauksen palaute

Kun Helsingin Juoksijoiden maratonklubin yhteistreenit ovat tauolla, valmentajat ovat tarjonneet mahdollisuutta yksilöllisempään ohjaukseen. Päätin hetken mielijohteesta ilmoittautua mukaan viime torstain juoksutekniikkaohjaukseen, jonka piti Pasi Päällysaho, toinen maratonklubin valmentajista. Minua kiinnosti tekniikkaohjauksessa erityisesti juoksun videokuvaus ja siitä saatava palaute.

Juoksutekniikkaopastus toteutettiin Herttoniemen liikuntapuistossa. Videokuvausta ennen keskustelimme hyvän juoksutekniikan kulmakivistä (katso lisää juoksutekniikasta esim. täältä) ja teimme juoksudrillejä. Juoksua kuvattiin sivulta, edestä ja takaa kahdella eri juoksuvauhdilla. Ensin kuvattiin reipasta hölkkävauhtia, sitten kovempaa juoksua. Pasi Päällysaho analysoi videot ja antoi niistä muutaman päivän päästä palautteen.

Sain Pasilta luvan jakaa videot ja palautteet blogissani, joten täältä pesee.

Juoksutekniikka sivusuunnasta

Reipas hölkkä:

Reipas juoksu:

Sivusuunnasta katsottuna juoksussa ei valmentajan palautteen mukaan ollut juurikaan korjattavaa. Palaute kuului näin:

 • Kuormituslinja menee hienosti läpi koko vartalon.
 • Ylävartalo on hienosti kallistuneena eteenpäin.
 • Askel osuu lantion alle maahan tullessa ja rullaa hyvin pakaran kautta.
 • Hartiat ovat rennot.
 • Pään asento on hyvä ja rento, katse suuntautuu hyvin eteenpäin.
 • Olkavarren ja käsivarren kulma on hyvä, eikä kulma aukea juoksun aikana.
 • Voisivatko kämmenet olla hieman rennommin, hellästi nyrkissä?

Juoksutekniikka edestä ja takaa

Edestä:

Takaa:

Edestä ja takaa katsottunakin juoksu näytti valmentajan mukaan pääosin hyvältä. Pientä korjattavaa kuitenkin löytyi. Palaute kuului näin:

 • Askelleveys on hyvä.
 • Oikean jalan polvilinja pettää aavistuksen verran sisäänpäin.
 • Vasemman jalan osuessa maahan, polvi pettää hieman ulospäin. Onko ongelma pakaralihaksen hallinnassa, vai ongelma ollenkaan?
 • Lantiossa on hieman sivuttaisliikettä, mutta onko edes ongelma?
 • Kädet irtoavat vartalosta, käsien liike voisi olla hieman enemmän eteen-taakse.

Pyysin Pasia etukäteen kiinnittämään huomiota nimenomaan lantion sivuttaisliikkeeseen, koska minulla on lantion alueella aika ajoin ongelmia kroonisen lonkkavaivan vuoksi. Videoanalyysissa minua yllätti se, että itse asiassa terveen puolen pakara näyttää pettävän pahemmin kuin vammapuolen pakara. Ehkä olen saanut aikaan jonkinasteista toispuoleisuutta, kun olen viime vuodet kiinnittänyt todella paljon huomiota oikean pakaran hallintaan. Toisaalta on myös aivan luonnollista, että kehon liike ei ole aivan symmetrinen, joten kyse saattaa olla myös rakenteellisista asioista.

Käsien vispaaminen puolelta toiselle on minulle jotenkin todella ominainen liike. Luulen liikuttavani käsiäni virtaviivaisesti eteen-taakse, silti ne aina vispaavat vähän sivusuunnassa. Tähän taidan ottaa peilin avukseni.  Toisaalta voin myös ajatella, että tämä käsien vähän omintakeinen liikehdintä voi olla minun juoksutyylini. Ihan kaikkia asioita ei ole välttämätöntä korjata, kunhan ne eivät aiheuta ongelmia.

Juoksutekniikka-analyysi oli todella kiinnostava. Oli tietysti kiva saada hyvää palautetta juoksusta, mutta vielä tärkeämpää oli nähdä juoksuun liittyviä kehittämiskohteita. Annan itselleni kotiläksyksi lisää juoksudrillejä, joissa keskityn lantion hallintaan, sekä lantion alueen lihaksia vahvistavaa lihaskuntotreeniä. Käsien liikkumista aion harjoitella peilin edessä.

Kiitos Pasille kiinnostavasta sessiosta ja tarkkanäköisestä palautteesta!

-Lilli G

Tekijä: lilligronroos

Juokseva perheenäiti, liikunnan ja terveystiedon opettaja ja pilatesohjaaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: